Co należy wiedzieć, zanim założy się restaurację w Warszawie?

Spread the love

Ogromna konkurencja na warszawskim rynku gastronomicznym sprawia, że jeśli ma się w planach otworzenie własnej restauracji, trzeba się zastanowić co zrobić, żeby sprostać oczekiwaniom wymagających klientów. Co warto wziąć pod uwagę?

Lokalizacja ma znaczenie!

Warszawa to ogromne miasto, dlatego odpowiednia lokalizacja restauracji jest naprawdę znacząca. W grę wchodzi między innymi łatwy dojazd oraz atrakcyjny punkt na mapie stolicy. Poza tym, koniecznością jest też zadbanie o wystrój lokalu. Wybierając umiejscowienie swojej restauracji należy też zastanowić się, jakie koszty wynajmu jesteśmy w stanie ponieść.

Skuteczny menedżer potrzebny od zaraz

Menedżer, który będzie czuwał nie tylko nad sprawnym funkcjonowaniem restauracji, ale zadba również o jej promocje i PR to skarb, zwłaszcza jeśli właściciele nie mają doświadczenia w gastronomii i nie wiedzą, co w jej codziennej pracy jest istotne. Nikomu chyba nie trzeba tłumaczyć, że skuteczna reklama jest absolutnie niezbędna, dlatego umiejętne poprowadzenie kampanii promocyjnej ma ogromne znaczenie dla działania restauracji. Warto więc zastanowić się nad zatrudnieniem odpowiedniego menedżera, jeśli samemu nie posiada się niezbędnych kwalifikacji.

Co z kartą potraw?

W Warszawie jest multum restauracji, które oferują naprawdę szeroki wachlarz potraw, dlatego koniecznie trzeba się zastanowić, jak się spośród nich wyróżnić. Oczywiście, mile widziany jest oryginalny pomysł, ciekawa, wpadająca w ucho nazwa i karta potraw, która zainteresuje klientów, na przykład obejmująca nietypowe, nieznane w Polsce dania. Rzecz jasna, to nie oznacza, że restauracja w Warszawie oferująca klasyczne, popularne dania nie ma racji bytu. Wręcz przeciwnie, takie lokale również są często odwiedzane.Restauracja z kuchnią polską może podbić serca klientów, jednak trzeba zastanowić się, jak ją odróżnić od innych lokali i postawić na znakomitą jakość potraw.

Miła i pomocna obsługa

To oczywistość, ale miła obsługa tworzy przyjazny klimat w restauracji, dlatego trzeba dbać o to, żeby pracownicy byli odpowiednio przeszkoleni, wypoczęci i zmotywowani do pracy. Jakość ich pracy jest bezwzględną podstawą.

Naturalnie, przedstawione zostały jednie przykładowe zagadnienia, jakie trzeba mieć na uwadze otwierając restauracje w Warszawie. Przygotowanie szczegółowego biznesplanu i przeanalizowanie nawet najdrobniejszych szczegółów może być niezwykle pomocne.

 

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*