Czy szampan to też wino?

Spread the love

Wielu z nas szampana nie kojarzy z winem. Zwykle traktujemy je jako alkohol odrębnej kategorii. W rzeczywistości jednak szampan to nic innego jak rodzaj wina musującego. W jaki sposób produkowany jest szampan i czym różni się od zwykłego wina?

Szampana pijemy głównie wtedy, gdy chcemy podkreślić jakąś ważną dla nas okazję. To najpopularniejszy trunek przy witaniu Nowego Roku oraz do wznoszenia toastów. Pijemy szampana podczas urodzin, imienin, bankietów oraz innych ważnych imprez.

Skąd wzięła się nazwa szampana?

Swoją nazwę Szampan zawdzięcza regionowi znajdującemu się w północno-wschodniej Francji – Szampanii. To właśnie tutaj jest on produkowany od wieków w największych ilościach. Także i dzisiaj szampany z Szampanii uznawane są za te najbardziej luksusowe.

Jak produkuje się szampana?

Szampan jest winem musującym o charakterystycznych bąbelkach, ale powstaje bez sztucznego nasycania dwutlenkiem węgla. Dwutlenek węgla w szampanie tworzy się na skutek naturalnego procesu dojrzewania w butelkach. Do butelek wlewa się wino młode, które jeszcze nie jest do końca przefermentowane. Potem wino musujące przechowuje się w lekko pochylonej pozycji w stronę korka. Temperatura przechowywania to od 3 do 5 stopni Celsjusza.

Jakie szczepy stosowane są do szampana?

Do produkcji szampana stosuje się winogrona tych samych szczepów, co do win, na przykład chardonnay, pinot noir i pinot meunier. Łącznie uprawa winogron pod szampana w Szampanii to około 4 procent, co również przekłada się na ceny win musujących pochodzących z tego tradycyjnego regionu.

Gdzie kupić dobrego szampana?

W sklepach znajdziemy różnorodne rodzaje szampanów, które kosztują od kilkunastu do kilkuset złotych. Gdy chcemy zakupić dobry trunek, poszukujmy takiego, który produkowany jest w ojczyźnie szampana, czyli w Szampanii. Takie wino musujące zakupimy już za około 160 złotych.

Co zamiast szampana?

Do wyboru mamy też inne trunki alternatywne dla szampana, na przykład dobrym wyborem może być hiszpańska cava albo włoskie prosecco, które kosztują około 30 złotych za butelkę.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*