Zupki są najlepszym daniem dla niemowlaka. Są one lekkostrawne i pełne witamin – to właśnie z tych powodów są one podawane na początku rozszerzenia diety. Istotne jest, aby dzieci jadły różne zupy przez cały okres dzieciństwa, a nie tylko rosół czy pomidorową. Jakie zupki można podawać maluszkowi oraz jakie składniki powinny być w nich zawarte?
Zupki dla niemowląt
Pierwszym posiłkiem rozszerzającym dietę niemowlaka powinna być zupka warzywna. Kolejnym krokiem jest wzbogacenie jadłospisu o zupę pomidorową oraz rosół – te zupy dzieci lubią najbardziej i zwykle nie trzeba ich nakłaniać do zjedzenia. Warto jednak przekonać maluszka do innych zup, spowoduje to urozmaicenie diety oraz dostarczenie większej ilości różnych składników odżywczych.
Jakie składniki powinny być zawarte w zupce dla niemowlaka?
Zazwyczaj pierwszym nowym daniem niemowlaka jest właśnie zupka. Zalecane jest podanie jej dopiero wtedy, gdy dziecko skończy 4 miesiące oraz nie później niż przed ukończeniem 6 miesięcy. Z początku może się ona składać wyłącznie z ziemniaka i marchwi lub samej marchwi, bądź ziemniaka i dyni. Tak więc, powinna ona opierać się o jeden lub dwa składniki. Warto zagęścić ją kleikiem ryżowym dodając łyżeczkę oleju (np. oliwy z oliwek, oleju rzepakowego) lub masła (w przypadku, gdy dziecko nie posiada alergii na białko mleka). W kolejnych dniach można urozmaicać dietę stopniowo dodając po jednym składniku, takim jak np.:
- brokuł,
- kawałek pietruszki,
- kalafior,
- burak,
- seler.
Po dodaniu każdego składnika do diety niemowlaka należy odczekać 2-3 dni, aby sprawdzić czy dany produkt nie spowodował odczynu alergicznego.
Jakie warzywa są najlepsze na zupki dla niemowlaka?
W trosce o zdrowie niemowlaka, warzywa wchodzące w skład zupki powinny być jak najświeższe i bez żadnych dodatków. Najlepszym wyborem jest dokonanie ich zakupu w sklepach z ekologiczną żywnością, a jeśli nie ma takiej możliwości – wybranie tych najmniej dorodnych. W związku z powyższym, nie ma co kupować pięknej wielkiej marchwi ważącej pół kilo, tylko tą mniejszą i trochę niekształtną (wtedy jest większe prawdopodobieństwo, że wyrosła bez stosowania nawozów). Przygotowując warzywo do zupki dla niemowlaka, należy grubo je obrać i dodać do zupki tylko środkową część.
Jakie składniki oprócz warzyw powinny znaleźć się w zupce dla niemowlaka?
Mniej więcej 2 tygodnie po pierwszym podaniu dziecku zupki (nie wcześniej niż w 6. miesiącu), można ugotować ją z kawałkiem mięsa. Najlepszym wyborem są chude gatunki, które bardzo rzadko powodują uczulenie – indyk, kurczak. W 7. miesiącu można dodać cielęcinę i wołowinę (w sytuacji, gdy dziecko nie posiada alergii na białko mleka). Z początku do zupy należy dodawać około 10 g mięsa po ugotowaniu, czyli około 20 g surowego mięsa. Od 9. miesiąca można zwiększyć tą porcję do ok. 15 g. Ponadto raz w tygodniu mięso może być zastąpione kawałkiem ryby (np.. łososia, pstrąga, mintaja, halibuta). Ryby zawierają najwięcej niezbędnych mózgowi i układowi nerwowemu kwasów omega-3. Dodatkowo do zupki może zostać również dodane ugotowane jajko.