Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Gewurztraminer… Te nazwy jeszcze parę lat temu dla wielu brzmiały obco i egzotycznie – dziś jednak zdecydowana większość z nas słusznie kojarzy je z winami. To niezbity dowód na to, że kultura picia wina w naszym kraju z każdym kolejnym rokiem coraz bardziej zyskuje na znaczeniu! Nic więc dziwnego, że wraz z nią rośnie popularność zawodów związanych z winem i winiarstwem, takich jak sommelier. Na czym polega ta profesja? Czym sommelier zajmuje się na co dzień w swojej pracy? Przeczytaj nasz artykuł, by dowiedzieć się więcej!
Kim jest sommelier, a kim… nie jest?
Na początek – odrobina historii. Mało kto wie, że zawód sommeliera nie jest bynajmniej wynalazkiem czasów najnowszych. Na francuskim dworze ta funkcja istniała już w XIV w., choć wówczas sommelierzy nie zajmowali się wyłącznie winami. Byli bowiem urzędnikami odpowiedzialnymi za transport i aprowizację członków dworskiej świty. Z czasem zadania sommelierów ewoluowały, by na początku XIX w., w czasach napoleońskich, skupić się wyłącznie na pozyskiwaniu, przechowywaniu i serwowaniu win.
Dziś sommelier to – w największym skrócie – znawca win, który posiada rozległą wiedzę na temat ich pochodzenia, podawania czy łączenia z jedzeniem. Aktywności podejmowane przez sommelierów mogą być jednak bardzo różne: od bezpośredniej pracy z gościem w lokalu gastronomicznym, przez doradztwo w hurtowej i detalicznej sprzedaży win aż po działalność popularyzatorską. Większość osób doświadczonych w tej branży powtarza jednak zgodnie – w tym zawodzie najważniejsza jest pasja. Trudno wszak zajmować się winami na pełen etat, nie pałając do nich prawdziwą miłością, prawda?
Warto przy tym wyjaśnić dość powszechny błąd, a mianowicie – utożsamianie zawodu sommeliera z innymi profesjami związanymi z winem. Sommelierzy nie zajmują się bowiem ani zawodową degustacją win, która jest domeną kiperów, ani ich produkcją, czym z kolei trudnią się enolodzy.
Zadania i wyzwania sommeliera
Praca sommeliera wielu osobom wydaje się ekscytującą pracą marzeń, w której przez cały dzień pracy beztrosko dyskutuje się o winach i testuje ich łączenie z apetycznymi daniami. Rzeczywistość jednak wygląda inaczej – to zawód, na który składa się wiele rozmaitych obowiązków, często wykonywanych pod presją czasu. Sommelierzy, którzy pracują w restauracjach, są zwykle odpowiedzialni za szereg kwestii związanych z alkoholami:od układania odpowiadającej charakterowi lokalu karty win i alkoholi przez kontakty i negocjacje z dostawcami po nadzór nad przechowywaniem wina, szkolenie obsługi i oczywiście samo doradztwo w bezpośredniej pracy z gośćmi.
Działalność sommelierów nie ogranicza się jednak wyłącznie do gastronomii. Niektórzy doświadczeni specjaliści w tej dziedzinie pracują jako importerzy i dystrybutorzy win, inni piszą artykuły i książki poświęcone tej tematyce, jeszcze inni skupiają się na prowadzeniu szkoleń i warsztatów. Bez wątpienia jest to więc zawód, który daje przeróżne możliwości – zwłaszcza prawdziwym pasjonatom, którzy nie ustają w dążeniu do ciągłego poszerzania swojej wiedzy i umiejętności.
Kurs sommelierski, czyli jak zostać sommelierem?
Wydaje się więc, że wymaganiem wstępnym, jeśli chodzi o zawód sommeliera, okazuje się właśnie zamiłowanie do wina i chęć poświęcenia mu swojego czasu oraz uwagi. Najlepiej zacząć od nauki indywidualnej, decydując się np. na krótki kurs sommelierski online, oferowany przez ekspertów z Warsztatu Mistrza. To świetne wprowadzenie do tematu win i sommelierskiego fachu, które z pewnością wyposaży Cię w solidne podstawy wiedzy o winie i zasadach jego serwowania. Pozwoli też zdecydować, czy to faktycznie właściwa ścieżka kariery dla Ciebie.
Jeśli stwierdzisz, że chcesz dalej rozwijać się w tej dziedzinie, być może warto rozważyć bardziej zaawansowany i rozbudowany kurs sommelierski. Takie programy oferują różne cenione instytucje związane z winami – w Polsce m.in. Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Powodzenia!