Kluczowy element witaminy E – tokoferol

Tokoferole to jedne ze związków chemicznych zawartych w składzie witaminy E. Są one obecne w wielu produktach dostępnych w sklepach, takich jak: oleje roślinne, jajka, zboża i wiele innych. Dzięki swoim prozdrowotnym właściwością są one bardzo często wykorzystywane w wielu różnych kosmetykach i przemyśle dermatologicznym.  Jakie są właściwości, cech i zastosowanie tokoferolu?

Czym jest tokoferol?

Tokoferol jest jednym z kilku organicznych związków chemicznych wchodzących w skład witaminy E. Stanowi on jej większą części oraz występuje pod czterema postaciami: alfa-tokoferol, beta-tokoferol, gamma-tokoferol oraz delta-tokoferol. Innym bardzo istotnym elementem witaminy E są tokotrienole.

Tokoferol i jego zastosowanie

Najbardziej istotną formą tokoferolu jest alfa-tokoferol. Swoją pozycję zawdzięcza swoim wyjątkowym cechom, a mianowicie wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, posiada dużą wchłanialność oraz możliwość do magazynowania jej w organizmie. Wykazuje on również silne właściwości antynowotworowe, a także umożliwia stabilizację membran biologicznych. Dzięki szerokiemu spektrum działania, alfa-tokoferol wykorzystywany jest w całkowicie różnych dziedzinach. Jest on obecny zarówno w sprzęcie plastikowym i gumowym, materiałach budowlanych, jak i w lekach i suplementach diety.

Tokotrienole– właściwościami

Tokotrienole, obok tokoferoli są  istotnymi składowymi witaminy E. Są one obecne między innymi w oleju palmowym oraz oleju ryżowym. Do ich głównych właściwości zaliczane są:

Zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi – obniżają poziom całkowitego oraz cholesterolu LDL. Jest to zauważalne już po dwuch miesiącach stosowania produktu z tokotrienolami;

  • usuwanie wolnych rodników,
  • profilaktyka dolegliwości układu sercowo-naczyniowego i miażdżycy;
  • obniżenie ryzyka wystąpienia skutków nadciśnienia,
  • zapobieganie rozwojowi cukrzycy,
  • spowalnianie rozwoju nowotworów.

Czym jest octan tokoferolu?

Octan tokoferolu to inna nazwa tokoferolu i estru kwasu octowego. Niniejszy związek chemiczny cechuje się większą trwałością oraz mniejszą kwasowością niż tokoferol. To właśnie dzięki tym właściwością, bardzo często jest on stosowany jako zamiennik witaminy E w kosmetykach i przemyśle dermatologicznym.

Tokoferol – czy jest on bezpieczny?

Stosowanie tokoferoli w znacznej ilości przypadków uznawane jest za całkowicie bezpieczne. Jedynie substancja jaką jest octan tokoferolu w nielicznych przypadkach może spowodować pojawienie się reakcji alergicznych w postaci kontaktowego wyprysku alergicznego.

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *