Tokoferole to jedne ze związków chemicznych zawartych w składzie witaminy E. Są one obecne w wielu produktach dostępnych w sklepach, takich jak: oleje roślinne, jajka, zboża i wiele innych. Dzięki swoim prozdrowotnym właściwością są one bardzo często wykorzystywane w wielu różnych kosmetykach i przemyśle dermatologicznym. Jakie są właściwości, cech i zastosowanie tokoferolu?
Czym jest tokoferol?
Tokoferol jest jednym z kilku organicznych związków chemicznych wchodzących w skład witaminy E. Stanowi on jej większą części oraz występuje pod czterema postaciami: alfa-tokoferol, beta-tokoferol, gamma-tokoferol oraz delta-tokoferol. Innym bardzo istotnym elementem witaminy E są tokotrienole.
Tokoferol i jego zastosowanie
Najbardziej istotną formą tokoferolu jest alfa-tokoferol. Swoją pozycję zawdzięcza swoim wyjątkowym cechom, a mianowicie wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, posiada dużą wchłanialność oraz możliwość do magazynowania jej w organizmie. Wykazuje on również silne właściwości antynowotworowe, a także umożliwia stabilizację membran biologicznych. Dzięki szerokiemu spektrum działania, alfa-tokoferol wykorzystywany jest w całkowicie różnych dziedzinach. Jest on obecny zarówno w sprzęcie plastikowym i gumowym, materiałach budowlanych, jak i w lekach i suplementach diety.
Tokotrienole– właściwościami
Tokotrienole, obok tokoferoli są istotnymi składowymi witaminy E. Są one obecne między innymi w oleju palmowym oraz oleju ryżowym. Do ich głównych właściwości zaliczane są:
Zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi – obniżają poziom całkowitego oraz cholesterolu LDL. Jest to zauważalne już po dwuch miesiącach stosowania produktu z tokotrienolami;
- usuwanie wolnych rodników,
- profilaktyka dolegliwości układu sercowo-naczyniowego i miażdżycy;
- obniżenie ryzyka wystąpienia skutków nadciśnienia,
- zapobieganie rozwojowi cukrzycy,
- spowalnianie rozwoju nowotworów.
Czym jest octan tokoferolu?
Octan tokoferolu to inna nazwa tokoferolu i estru kwasu octowego. Niniejszy związek chemiczny cechuje się większą trwałością oraz mniejszą kwasowością niż tokoferol. To właśnie dzięki tym właściwością, bardzo często jest on stosowany jako zamiennik witaminy E w kosmetykach i przemyśle dermatologicznym.
Tokoferol – czy jest on bezpieczny?
Stosowanie tokoferoli w znacznej ilości przypadków uznawane jest za całkowicie bezpieczne. Jedynie substancja jaką jest octan tokoferolu w nielicznych przypadkach może spowodować pojawienie się reakcji alergicznych w postaci kontaktowego wyprysku alergicznego.