Właściwości, zalety, zastosowanie ksylitolu

O ksylitolu słyszał niemalże każdy, kto zastanawiał się nad ograniczeniem białego cukru w diecie. Szczególnym zainteresowaniem cieszy się on wśród diabetyków, ponieważ posiada on niski indeks glikemiczny i jest metabolizowany bez udziału glukozy. Jakie inne właściwości posiada ksylitol?

Z tego artykułu dowiesz się:

  • czym dokładnie jest ksylitol
  • jakie właściwości posiada
  • w składzie jakich produktów możemy go znaleźć
  • do czego można wykorzystywać ksylitol w swojej kuchni

Ksylitol – właściwości

Ksylitol jest substancją, która naturalnie występuje w niektórych owocach, grzybach i kolbach kukurydzy. Razem z sorbitolem, mannitolem, erytrytolem i maltitolem tworzy grupę polioli, czyli tzw. alkoholi cukrowych. Ich cechą wspólną jest niska kaloryczność oraz fakt, że nie podnoszą one poziomu glukozy we krwi. Pod względem wyglądu ksylitol przypomina biały, drobno zmielony cukier. Jego cechą charakterystyczną jest słodki, lekko miętowy posmak.

Jakie zalety posiada ksylitol?

  • jest niskokaloryczny
  • posiada niski indeks glikemiczny
  • zmniejsza ochotę na słodycze
  • zwiększa mineralizację kości poprzez wspomaganie wchłaniania wapnia
  • wspiera naturalną odporność organizmu
  • zapobiega powstawaniu próchnicy i innym chorobom zębów i jamy ustnej

W jakich produktach znajdziemy ksylitol?

Ksylitol w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym znajduje coraz szersze zastosowanie. Możemy znaleźć go w żywności typu ,,light”, gumach do żucia a także pastach do zębów czy płynach do higieny jamy ustnej.

Jak używać ksylitolu w domu?

Przy wprowadzaniu ksylitolu do diety należy pamiętać, aby w początkowej fazie spożywać go z umiarem. W przeciwnym razie może powodować on bóle brzucha, biegunki lub inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Z użyciem ksylitolu możemy słodzić:

  • kawę i herbatę
  • zimne napoje
  • różnego rodzaju desery
  • domowe wypieki
  • przetwory

Przepis na ekspresowe ciasteczka z orzechami słodzone ksylitolem

Będziesz potrzebować:

    • 300 g pasty orzechowej
    • 1 jajko
    • łyżka dobrej jakości miodu
    • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
    • 1/3 szklanki ksylitolu

Wszystkie składniki (oprócz orzechów) zmiksuj do powstania jednolitej, dość gęstej masy. Dodaj posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj. Z masy formuj nieduże kulki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj o zachowaniu odstępu). Ciasteczka spłaszcz widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na ok. 12 minut (do zrumienienia).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *