Ciasta, torciki, tartaletki z owocami czy kanapki – to przykładowe produkty, które muszą być przechowywane w niskich temperaturach. Właśnie dlatego w cukierniach, sklepach i restauracjach można spotkać witryny chłodnicze. Szukasz witryny do swojego punktu? Poznaj wskazówki, które pomogą Ci w wyborze odpowiedniego urządzenia.
Poziome czy pionowe witryny chłodnicze – które sprawdzą się lepiej?
Producenci witryn chłodniczych proponują modele o układzie zarówno poziomym, jak i pionowym, przy czym te drugie są dostępne w opcji jedno- i dwukomorowej. Wybór orientacji witryny to pierwszy krok. Co należy uwzględnić na etapie poszukiwania witryny chłodniczej do cukierni, sklepu czy restauracji? Kluczowe są:
- produkty, które będą przechowywane i eksponowane wewnątrz witryny – w pionowych witrynach chłodniczych, które można zamówić na stronie hert.pl, najczęściej umieszcza się ciasta, torty, desery i kanapki;
- ilość miejsca w lokalu – witryna chłodnicza pionowa zajmuje mniej miejsca niż witryna pozioma, a ze względu na różne konfiguracje przeszkleń może ona zostać ustawiona w różnych punktach lokalu;
- rodzaj prowadzonego biznesu – w cukierni można spotkać się z witrynami zarówno pionowymi, jak i poziomymi, podczas gdy w sklepach czy restauracjach znacznie częściej spotykane są witryny chłodnicze pionowe.
Jaki system chłodzenia może zapewniać witryna chłodnicza?
Dostępne na rynku witryny chłodnicze mogą być wyposażone w jeden z dwóch systemów chłodzenia – statyczny lub dynamiczny. W cukierniach często wykorzystywane są chłodnie pierwszego rodzaju, które zapewniają chłodzenie grawitacyjne. Witryny chłodnicze z chłodzeniem statycznym (grawitacyjnym) wyróżniają się cichą pracą i chronią eksponowane produkty przed wysuszeniem. Z drugiej strony nie nadają się one do przechowywania wyrobów szczególnie wrażliwych na wahania temperatury – to zadanie dla witryn z dynamicznym systemem chłodzenia.
Witryny chłodnicze wyposażone w chłodzenie dynamiczne zapewniają identyczną temperaturę chłodzenia na każdej półce – to rezultat pracy zamontowanego w urządzeniu wentylatora. Tego rodzaju witryny idealnie nadają się do chłodzenia napojów i stąd też można je spotkać w sklepach, restauracjach i na stacjach paliw.
Dodatkowe funkcje – które wybrać, zamawiając witryny chłodnicze?
Witryny chłodnicze mogą być wyposażone w różne dodatkowe opcje – zarówno zwiększające funkcjonalność urządzenia, jak i wspierające sprzedaż. To kolejny z wielu powodów, dla których warto rozważyć zamówienie witryny. O jakich funkcjach mowa? Przykłady to:
- system no-fog – witryny chłodnicze wyposażone w ten system pozwalają na eksponowanie produktów bez względu na to, z jaką częstotliwością są otwierane;
- zamek w drzwiach – zapobiega on samodzielnemu wyciąganiu przez klienta produktów umieszczonych w witrynie chłodniczej;
- dodatkowe oświetlenie LED – rezultatem jest jeszcze lepsze wyeksponowanie flagowych produktów, co może przełożyć się na wyższą sprzedaż.
Planujesz, że latem witryny chłodnicze będziesz wystawiać w sezonowym ogródku? Rozważ zakup witryny wyposażonej we wzmocniony agregat – taka witryna zapewnia optymalne warunki do przechowywania żywności nawet wówczas, gdy temperatura otoczenia przekracza 30 st. C.