Whisky szkocka czy irlandzka? Poznaj różnice

[REKLAMA]

Różnica pomiędzy whisky szkocką a irlandzką jest nie tylko w nazwie, ale również smaku czy sposobie destylacji. Dla prawdziwego konesera są to znaczące kwestie, które wpływają na odczucia, jakie pojawiają się podczas picia. Dowiedz się, która whisky będzie lepsza dla Ciebie.

Jaka jest różnica pomiędzy whisky ze Szkocji a z Irlandii?

Jedną z zauważalnych różnic pomiędzy tymi dwoma alkoholami jest różnica w pisowni. W Szkocji jest whisky, gdy w Irlandii można znaleźć whiskey. Skąd się wzięła ta zmiana? Irlandzcy gorzelnicy chcieli odróżnić swój trunek od szkockiego, dlatego dodali literę „e” do nazwy.

Ale to nie jedyna różnica. Zarówno irlandzka, jak i szkocka whisky są produkowane ze słodu jęczmiennego, chociaż ta pierwsza ma delikatniejszy smak. Whisky pochodząca ze Szkocji podlega podwójnej destylacji, co sprawia, że jej smak jest bardziej wyrazisty i cięższy. Ponadto można zaobserwować również różnice w zapachu. W oryginalnej szkockiej whisky można wyczuć nutę dymu torfowego, czego nie ma w irlandzkim trunku.

Jaką whisky wybrać?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ każdy oczekuje czegoś innego od whisky. Irlandzki trunek jest lepszym rozwiązaniem dla miłośników lżejszych i bardziej aromatycznych smaków. Poszukiwacze mocniejszych wrażeń zdecydowanie powinni postawić na szkocką whisky. Duże znaczenie w wyborze ma również kwestia tego, jak chcesz pić ten alkohol, ponieważ nawet po połączeniu z colą czy sokiem, smak może być inny.

Wybór odpowiedniego whisky na prezent również ma znaczenie. Warto kierować się preferencjami smakowymi obdarowanej osoby, bo to właśnie ona jest ważna. Szkockie whisky są dobrym rozwiązaniem dla każdego, kto już kiedyś posmakował tego trunku. Irlandzkie mogą stanowić dobry początek do przygody z tym alkoholem.

Zobacz także: https://thewhisky.pl/282-polska

Rodzaje szkockiej whisky

Szkocka whisky znana jest również pod nazwą „Scotch”. Jej produkcja jest ściśle kontrolowana, co gwarantuje niepowtarzalny smak i aromat. Można ją znaleźć w kilku kategoriach, które różnią się między sobą smakiem. Są to:

  • Single Malt – wyrafinowane nuty smakowe, łączące dym, owoce i przyprawy,
  • Blended Scotch – łagodna w smaku, idealna dla początkujących amatorów whisky,
  • Single Grain – produkowana z innych zbóż niż jęczmień, np. kukurydzy i pszenicy, ma delikatny charakter.

Irlandzka whisky jest mniej dymna niż szkocka, co sprawia, że ma zwolenników wśród innych osób.

Źródło zdjęcia: Pixabay

Artykuł sponsorowany

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *