Dieta o niskim indeksie glikemicznym – co to jest, dla kogo?

[REKLAMA]

Wszelkiego rodzaju diety cieszą się dziś bardzo dużą popularnością. Oczywiście dieta najczęściej kojarzy nam się z gubieniem zbędnych kilogramów i redukcją wagi. Jednak diety mogą być bardzo różne i mieć na celu również przybranie na masie. Poza tym warto wspomnieć o dietach specjalistycznych, a więc składających się z produktów bez laktozy czy o niskim indeksie glikemicznym. W tym artykule skupiamy się na tej ostatniej. Sprawdzamy, czym jest dieta o niskim indeksie glikemicznym i kto powinien zainteresować się menu złożonym z produktów o niskim.

Czym jest dieta o niskim współczynniku IG?

Zanim odpowiemy na pytanie, czym jest dieta o niskim indeksie glikemicznym, w pierwszej kolejności musimy odnieść się do samego wskaźnika IG. Tal więc należy podkreślić, że każdy produkt ma inny indeks glikemiczny. Produkty, które mają ten indeks na niskim poziomie, zapobiegają podwyższeniu glikemii po spożyciu posiłku, dzięki czemu w organizmie wydziela się mniejsza ilość insuliny.

Indeks glikemiczny wylicza się na podstawie 50 g przyswajalnych węglowodanów. Wyróżnia się produkty o niskim, średnim i wysokim indeksie glikemicznym, tj.:

  • niski indeks glikemiczny – poniżej 55;
  • średni indeks glikemiczny – między 56 a 69;
  • wysoki indeks glikemiczny – powyżej 70.

Produkty wykorzystywane w diecie o niskim indeksie glikemicznym cechują się dużą zawartością błonnika pokarmowego, białka lub tłuszczu. Poza tym najczęściej zawierają w sobie również kwas fitynowy, pektyny, taniny oraz kwasy organiczne, a w przypadku owoców – fruktozę.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym – lista:

  • rośliny strączkowe (m.in. fasola, ciecierzyca, soja, groch);
  • wybrane owoce (m.in. jabłka, pomarańcze, nektarynki, brzoskwinie, czereśnie, grejpfruty);
  • wybrane warzywa (m.in. szpinak, ogórki, sałata, rzodkiewka, szparagi, marchewka, kalafior, brokuły);
  • chleb pełnoziarnisty, razowy i na zakwasie;
  • chude sery, chude mleko, maślanka;
  • kasza gryczana i jęczmienna, otręby pszenne i owsiane;
  • ryż dziki oraz biały paraboiled;
  • orzechy pekan i arachidowe, nasiona słonecznika.

Dla kogo dieta o niskim indeksie glikemicznym?

Jest kilka grup osób zmagających się z problemami zdrowotnymi, dla których jest zalecana dieta o niskim indeksie glikemicznym. Przede wszystkim należy tutaj wskazać na chorobę, jaką jest cukrzyca. Jednak dietę tego rodzaju warto wdrożyć również przy innych schorzeniach, przy których należy kontrolować poziom glukozy we krwi. Należą do nich m.in.:

  • insulinooporność,
  • cukrzyca typu II,
  • otyłość,
  • nadwaga.

Oczywiście dietę o niskim indeksie glikemicznym może stosować każdy. To dobra dieta dla każdego, kto nie chce powodować wysokich wahań glukozy we krwi, a przy tym dłużej czuć się nasycony po posiłku. W takiej sytuacji produkty o niskim indeksie glikemicznym sprawdzą się doskonale. Oprócz tego dieta o niskim IG poprawia wrażliwość organizmu na działanie insuliny oraz utratę masy ciała, a nawet zapobiega wystąpieniu różnego rodzaju schorzeń.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *