Gdy myślisz o typowo polskiej kuchni, co Ci przychodzi na myśl? Bigos? Żur? Flaki? Może być finezyjniej – co powiesz na gęsinę? A także lżej, choć mięso gęsie uchodzi za tłuste…
Z tego tekstu dowiesz się:
-
kiedy spożywać gęsinę, aby smakowała najlepiej,
-
jakie walory zdrowotne ma mięso z gęsi,
-
jak przygotować gęsinę.
Historia gęsiny na polskich stołach
Już od czterech wieków na polskich stołach gości delikatna w smaku gęsina. Niestety nadal zdecydowanie za rzadko. To nasze dobro narodowe eksportuje się głównie do Niemiec i Francji. Jada się tam tysiące ton mięsa z gęsi rocznie. A u nas? Niewiele – ledwie 200 gramów na osobę, a i tak jest lepiej niż kiedyś. Gęsinę bowiem od lat się promuje, co aktywnie robi m.in. obszar kujawsko-pomorski, w którym hoduje się 90% polskich gęsi.
W eter puszczono slogan głoszący, że „gęsina na Świętego Marcina”, ponieważ wtedy smakuje najlepiej. Chów gęsi kończy się bowiem jesienią, stąd aż do karnawału panuje sezon na gęś na naszych stołach. Choć nadal są to głównie stoły w restauracjach…
Pokutuje bowiem mit, że gęsina nie jest łatwym mięsem do przyrządzenia. Zaprzeczają mu jednak ci, którzy przygotowują ją samodzielnie w domu. Naturalnie barierą wydaje się również cena, znacznie wyższa niż za kurczaka, ale kto powiedział, że gęś mamy jeść równie często?
Co zawiera gęsina?
Gęś bogata jest w pełnowartościowe białko, a tłuszcze zawarte w gęsinie mają dość ciekawy bilans. Większość to dobre nienasycone kwasy tłuszczowe – 70-75%. Stąd tłuszcz z gęsi ma opinię zdrowego. Można nim co jakiś czas zastępować olej podczas smażenia. Co istotne – smalec ten się przy okazji łatwo trawi!
Nie samym smalcem jednak człowiek żyje. Również mięso z gęsi – naszej bohaterki – jest wyborne dla podniebienia, a także dobre dla zdrowia. Zawiera bowiem witaminy: A, E, B oraz minerały takie jak potas, fosfor, magnez, żelazo czy cynk.
Co ważne, gęś w Polsce hoduje się w sposób ekologiczny. Chów trwa przez mniej więcej 4 miesiące, to dwukrotnie więcej niż w przypadku brojlerów. Niewątpliwie wpływa to na jakość mięsa. Choć warto dodać, że polską gęś pod koniec chowu karmi się owsem – bogatym w dobre kwasy i minerały – który również ma istotny wpływ na smak gęsiny.
Jak przygotować gęsinę?
Innym naszym znaczącym produktem eksportowym są oczywiście jabłka. Gęsina i apetyczne Szare Renety to doskonałe połączenie! Przepis na obiad z bliskimi? Cała gęś, natarta majerankiem, pieprzem i solą, następnie nadziana jabłkami. Należy ją piec przez 3 godziny, przyjmując, że jeden kilogram gęsi = 3 kwadranse pieczenia. Na koniec wystarczy do niej dodać pokrojone ziemniaki z piekarnika i pyszne danie z metką made in Poland gotowe!
Poza jabłkami gęś czuje się świetnie również w towarzystwie innych owoców – gruszek, pomarańczy, śliwek czy żurawiny. Pasuje do niej wino – zarówno wytrawne, cięższe białe Chardonnay, jak i inna klasyka – czerwone, np. Pinot Noir.
Dobrze przyrządzona gęsina może się niemal rozpływać w ustach, jak twierdzą szefowie kuchni. Wyrażasz gotowość na takie wyzwanie?
Kuchnia polska: Polacy nie gęsi i swą kuchnię mają!
Parafrazując klasyka, można by powiedzieć: Polacy nie gęsi i swą kuchnie mają. A jest to kuchnia smaczna i nie zawsze ciężka czy ociekająca niezdrowym tłuszczem, czego dobrym przykładem wydaje się właśnie polska gęś. Ta ze względu na czas przyrządzania i cenę idealnie nadaje się zwłaszcza na wyjątkowe okazje. Amerykanie spożywają indyka w Święto Dziękczynienia, a Polacy – choć nieliczni – podają na stół gęsinę w okresie świąt Bożego Narodzenia. Oby było ich coraz więcej!
PS To mit, że gęsinę trudno znaleźć. Mięso z gęsi można kupić w formie mrożonej nawet w popularnych dyskontach – ale nie zawsze. Tutaj warto przeglądać gazetki sklepów. Z pewnością jesienią nie będzie problemu z zakupem.
Sklep z Polskimi produktami Artykuł został przygotowany przez pl.polskiesklep.de oferujący Polskie produkty z dostawą do domu w Niemczech. |