Kuchnia japońska to nie tylko sushi czy dania z ryżem. Warto również pamiętać o słodkich deserach, które są tam serwowane. Jakie słodkości są najpopularniejsze? Co wykorzystuje się do ich przygotowania? Poniżej znajdziecie kilka ciekawostek na ten temat.
Rzadko słyszy się o słodkich przekąskach pochodzących z Japonii. Są specyficzne, ale zarazem bardzo ciekawe i przygotowywane z zaskakujących składników. Niektóre desery wcale nie muszą być słodkie. W tradycyjnych deserach rzadko używa się zwykłego cukru. Wykorzystuje się w tym celu słodką fasolkę czy ryż. Japońskie słodkości charakteryzują się nie tylko oryginalnym smakiem, ale również wyglądem. Przygotowywane są bardzo starannie oraz precyzyjnie, co również ma znaczenie. Ciekawostką jest, że w Japonii do każdego święta przypisane są słodycze, które specjalnie się przygotowuje na daną okazję.
Niektóre japońskie desery mogą posiadać takie składniki jak glony, sproszkowane owoce morza czy nawet sos sojowy. Słodycze mogą być tutaj nie tylko słodkie, ale również ostre, kwaśne czy słone. Nie powinny natomiast być gorzkie. Japończycy unikają gorzkich smaków. Natomiast jeśli coś jest słodkie to nie tak, jak w innych krajach. Słodycz jest stonowana i delikatna. Dla wielu osób japońskie desery mogą być niemałym zaskoczeniem, szczególnie jeśli nie wiemy czego do końca się spodziewać.
Rodzaje najpopularniejszych deserów
Jednym z tradycyjnych japońskich deserów jest dango mitarashi. Są to ryżowe kulki, które otoczone są słodko-słonym syropem, w które skład wchodzi głównie cukier oraz sos sojowy. Kuleczki najczęściej nadziewane są na długie wykałaczki. Często podawane są do zielonej herbaty. Niekiedy można je delikatnie przyrumienić na grillu.
Kolejnym popularnym deserem jest dorayaki,, wyglądem przypominające naleśniki. To jeden z najsłodszych przysmaków kuchni japońskiej. Są to dwa grube placuszki złożone ze sobą i posmarowane pomiędzy pastą wykonaną z fasoli anko. Utartą fasolę z cukrem stosuje się również do innych japońskich potraw.
Mochi to japońskie ciasteczka wykonane z kleistego ryżu oraz mąki ryżowej, które wypełnia się słodką fasolową pastą lub owocami. Dzisiaj stosuje się również inne składniki, np. masło orzechowe czy krem czekoladowy. Do tradycji jednak należy pasta anko.
Ciekawym deserem są również japońskie galaretki, czyli yokan. Przygotowuje się je z utartej fasoli, cukru oraz żelu agarowego. Tradycyjnie galaretki podawane są w trakcie ceremonii parzenia herbaty. Mogą one przybierać różnego rodzaju formy oraz kształty. Najczęściej krojone są w podłużne paski.
Warto również powiedzieć coś o japońskim cieście kasutera (castella). Przygotowuje się go w bardzo prosty sposób. Składniki to miód, jajka, mąka chlebowa oraz mleko. Ciasto wyglądem przypomina nasz biszkopt. To idealny deser do zielonej herbaty.
Bardzo popularnym deserem w Japonii jest tzw. Waguri Mont Blanc. Przysmak ten przywędrował do tego kraju z Włoch. Do jego przygotowania stosuje się puree z kasztanów, które podaje się z bitą śmietaną oraz innymi dodatkami.
Więcej informacji Artykuł został przygotowany przez Gold Sushi – Sushi dostępne w Warszawie |