Co to jest białko serwatkowe i jak stosować?

[REKLAMA]

Suplementy diety cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród Polaków. Zażywają je również sportowcy. Jeżeli jesteśmy przy osobach aktywnych fizycznie, na pewno warto zwrócić uwagę na białko serwatkowe. Sprawdzamy, czym jest ten rodzaj białka, w jaki sposób pomaga ono sportowcom oraz kiedy zażywać białko serwatkowe.

Białko serwatkowe – co to jest?

W pierwszej kolejności musimy wyjaśnić, czym jest białko serwatkowe. Tak więc jest to naturalne białko przydatne między innymi dla sportowców. Stosuje się je dla uzupełnienia zdrowej diety. Wyróżnia się trzy rodzaje odżywek, które bazują na białku serwatkowym, tj.:

  • koncentraty białka serwatkowego (WPC, ang. Whey Protein Concentrate) – do 80 proc. frakcji białkowych;
  • izolaty białka serwatkowego (WPI, ang. Whey Protein Isolate) – do 90 proc. frakcji białkowych;
  • hydrolizaty białka serwatkowego (WPH, ang. Whey Protein Hydrolysate) – do 100 proc. frakcji białkowych.

W każdym przypadku białko serwatkowe zwiększa ilość hormonu wzrostu. Warto pamiętać, że podczas intensywnego treningu organizm zużywa więcej białka, a więc zapotrzebowanie na ten składnik szybko wzrasta. Oprócz tego poprawia układ immunologiczny oraz wspomaga wchłanianie wapnia. Białko naturalne tego typu ma również działanie antynowotworowe.

Czy białko serwatkowe jest bezpieczne?

Co jest kluczowe, białko serwatkowe jest nie tylko wydajne, ale również bezpieczne. Właściwie nie ma ono żadnych skutków ubocznych, aczkolwiek warto pamiętać o zbilansowanej i zdrowej diecie.

Ważne też, aby nie stosować go w nadmiarze. Zbyt duża dawka może skutkować m.in. bólami i wzdęciami brzucha. Oprócz tego mogą pojawić się nudności, wymioty czy biegunka. Uważać powinny również osoby uczulone na białko serwatkowe.

Jak wybrać białko serwatkowe?

Jeżeli chcesz stosować białko serwatkowe, postaw na sklep ze zdrową żywnością. Wówczas będziesz mieć pewność, że jest to produkt wysokiej jakości. Przy jego wyborze weź pod uwagę między innymi jego rodzaj.

Kierując się wyłącznie ceną, należy postawić na białko serwatkowe w formie koncentratu. Droższe są izolaty zawierające w sobie niewiele tłuszczów i węglowodanów. Oprócz tego mają minimalną zawartość laktozy, co jest ważne, jeżeli ktoś nie toleruje tego składnika. Białko w tej formie jest również szybciej trawione niż koncentrat, aczkolwiek ma mniej przystępny smak. Produktami z najwyższej półki cenowej są hydrolizaty błyskawicznie trawione przez organizm.

Decydując się na białko serwatkowe, weź też pod uwagę odpowiednią suplementację tego suplementu. Zaleca się, żeby na każdy kilogram masy ciała przyjmować od 1 do 2,5 białka.

Podsumowując, nie ulega wątpliwości, że białko serwatkowe jest korzystne dla organizmu. Szczególnie sportowcy powinni mieć na uwadze tego rodzaju suplementy. Jeżeli jesteś osobą aktywnie fizyczną, warto zwrócić uwagę na białko naturalne w tej formie. Szczególnie że rynek jest bardzo bogaty w takie produkty. Dlatego na pewno znajdziesz coś na swoją kieszeń i białko odpowiadające pod kątem smaku.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *